info@skoleni365.cz

+420 733 715 123

Právo na informace a ochrana osobních údajů

ZÁKON Č. 106/1999 SB., O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM V NOVÝCH SOUVISLOSTECH.

Na semináři budete seznámeni s praktickým uplatněním zákona o svobodném přístupu informací. Dozvíte se, jak zjednodušit proces poskytování informací ve veřejné správě a dalších subjektech a jak řešit netypické situace, jako zvlášť zatěžující žádost.

Dozvíte se:

  • Vztah zákona  o svobodném přístupu k informacím a obecného nařízení GDPR.
  • Nálezy ústavního soudu k platům a povinným subjektům.
  • Připravované novelizace s předpokládanou účinností na začátku roku 2019.

Budou Vám poskytnuty odpovědi na otázky:

  • Kdy mohu informaci odepřít a jak to zdůvodnit?
  • Jak řešit žádosti zneužívající právo na informace?
  • V jakých formátech se mají informace poskytovat žadatelům a zveřejňovat na webu? Co vyžaduje výroční zpráva o poskytování informací?
  • Jak vykládají zákon soudy?

Akreditace MV ČR: AK/PV-453/2018 a AK/VE-256/2018.

Tento kurz Vám můžeme připravit také na míru.

V případě zájmu nás kontaktujte.

Detail popis kurzu

Komu je seminář určen: 

  • Pracovníkům orgánů veřejné správy (obce, kraje i ústřední orgány).
  • Pracovníkům dalších veřejných institucí, jako jsou příspěvkové organizace, školy, nemocnice, technické služby, Obecní policie, Policie ČR, inspekční orgány, obchodní společnosti zřízené státem, kraji, městy a obcemi.

Struktura semináře:

Ústavní základy práva na informace a otevřenosti veřejné správ

Systematika otevřenosti veřejné správy:

  • přístup k informacím,
  • otevřenost rozhodování,
  • účast veřejnosti,
  • šíření informací,
  • soukromý a veřejný sektor.

Praktické postupy při vyřízení žádosti o informace, předcházení sporům – ochrana před zneužitím zákona, postup při zneužití práva

Pojmy, důležité prvky, definice

Vztahy k jiným zákonům:

  • o ochraně osobních údajů a Obecné nařízení o ochraně os. údajů GDPR,
  • o archivnictví a spisové službě,
  • správní řád a další procesní řády,
  • a další (zákon o katastru nemovitostí, o evidenci obyvatel, o právu na informace o životním prostředí, o přestupcích, stavební zákon, o veřejných zakázkách aj.)

Zvláštní formy přístupu k informacím:

  • nahlížení do spisu,
  • pořizování výpisů, opisů a kopií listin a elektronických záznamů,
  • zvláštní informační práva některých osob (účastníci řízení, právní zástupci, občané obce a kraje, členové zastupitelstva, osoby s právním zájmem),
  • veřejnost a neveřejnost jednání.

Ochrana informací – některé specifické situace:

  • osobní údaje a soukromí,
  • obchodní tajemství,
  • autorské právo,
  • informace získané od třetích osob a v průběhu kontrol
  • další omezení práva na informace,
  • vztah k povinnosti mlčenlivosti.

Úhrada nákladů za poskytování informací.

Povinně zveřejněné informace – stručný přehled.

Případy z praxe (zejména podle dodaných konkrétních otázek), některé rozsudky.

Dotazy účastníků, řešení modelových případů.

Lektor

Ing. Mgr. Oldřich Kužílek je specialistou na poskytování, zveřejňování, zpřístupňování, ochranu a další nakládání s informacemi ve veřejné správě. Je autorem zákona o svobodném přístupu k informacím. Pravidelně přednáší problematiku registru smluv, práva na informace, ochrany osobních údajů.

Přístupu k informacím a jejich ochraně se věnoval v pozici vrchní ministerský rada na Ministerstvu vnitra, ochraně osobních údajů jako spolupracovník Úřadu pro ochranu osobních údajů. Realizoval implementaci GDPR (Obecného nařízení EU) na úřadu Městské části Praha 6.

Zobrazit více

VZDĚLÁVÁNÍ – INVESTICE, KTERÁ SE VYPLATÍ

Aktuality emailem!

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace